Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ο τελευταίος μήνας του Χειμώνα!!

Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει Καλοκαίρι θα μυρίσει!!


Έχουμε ήδη μπει στον τελευταίο μήνα του Χειμώνα!
Θα ακολουθήσουν μερικές συμβουλές για τις εργασίες περιποίησης που πρέπει να κάνουμε και αυτόν τον μήνα στα φυτά μας

  • Η άνοιξη δεν απέχει και πολύ ακόμα. Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ημέρες που τα περισσότερα φυτά είναι ακόμα σε φάση ξεκούρασης και καθαρίζετε τα φύλλα τους όσο πιο συχνά μπορείτε. Ένα χλιαρό ντους στη μπανιέρα σας όποτε βρίσκετε την ευκαιρία θα τους κάνει πολύ καλό γιατί και θα απομακρύνει τη σκόνη αλλά και γιατί θα τους επιτρέψει να απορροφήσουν την υγρασία του μπάνιου.( Φυτά  Εσωτερικού χώρου)
  • Επίσης όσο διαρκεί αυτή η φάση ξεκούρασης, είναι καλή στιγμή για να αλλάξετε γλάστρες σε όσα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται αλλαγή. Κλαδέψτε όποιο φυτό χρειάζεται κλάδεμα για να διορθώσετε το σχήμα και το μέγεθός του.
  • Όταν τα φυτά σας αρχίσουν να εμφανίζουν νέα βλάστηση ξαναρχίστε σιγά σιγά τη λίπανση με μικρότερες δόσεις μέχρι σταδιακά να φτάσετε στην κανονική αραίωση. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα ελαφρύ λίπασμα που μάλιστα είναι και δωρεάν. Κρατήστε τα τσόφλια των αυγών και βάλτε τα μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Αφήστε τα να μείνουν 1-2 ημέρες μέσα στο νερό ώστε τα συστατικά τους να περάσουν στο νερό. Στη συνέχεια ποτίστε με αυτό το νερό τις γλάστρες σας.
  • Καθαρίστε καλά τις γλάστρες και τα πιατάκια τους ώστε την άνοιξη να μην υπάρχουν εστίες και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό εντόμων και ασθενειών..
  • Αν κάποιο φυτό σας πέθανε για άγνωστο λόγο και υποψιάζεστε ότι επρόκειτο για κάποια "μυστηριώδη" ασθένεια, πετάξτε το χώμα του και μην το ξαναχρησιμοποιήσετε. Κρατήστε τη γλάστρα αφού όμως την καθαρίσετε καλά όπως περιγράψαμε.
  • Αν σκοπεύετε να φυτέψετε βολβούς ανοιξιάτικης φύτευσης σε γλάστρες, φυτέψτε τις αμαρυλλίδες, τα μιγκέ, τις αστίλβες λίλιουμ, και την δισέντρα τώρα αλλά περιμένετε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου για να φυτέψετε κάλλες, κάνες, ντάλιες, γλαδιόλες, αγάπανθο, μπιγκόνιες και γκλοξίνιες.
  • Μην κλαδέψετε τώρα θάμνους και φυτά που έχουν ανοιξιάτικη ανθοφορία (π.χ. γλιτσίνια) γιατί τα μπουμπούκια τους είναι ήδη σχηματισμένα κι ας μην τα βλέπετε ακόμα. Προτιμήστε να το κάνετε όταν η ανθοφορία τους τελειώσει.
  • Αντίθετα, τώρα θα πρέπει να κλαδέψετε τα αναρριχώμενα (π.χ. αγιόκλημα, γιασεμί, μπουκαμβίλια) και τους θάμνους (π.χ. αγγελική) που ανθίζουν το καλοκαίρι. Αφαιρέστε κατ΄αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού. 
  • Αν θέλετε να απομακρύνετε τις μυρμηγκοφωλιές που κατά τη διάρκεια του χειμώνα ξεφύτρωσαν στον κήπο σας, μία γερή δόση από ταλκ ή ξύδι θα αναγκάσει τα κατά τα άλλα συμπαθέστατα μυρμηγκάκια να μετακομίσουν. Επίσης το ράντισμα με ξύδι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ζιζανίων στον κήπο σας αλλά επειδή αλλάζει την αλκαλικότητα του εδάφους κάντε το με μέτρο.
  • Όταν ο καιρός το επιτρέπει κάντε μία γερή καθαριότητα στα φυτά του κήπου σας, με το λάστιχο, ώστε να απομακρυνθούν αυγά εντόμων που τυχόν παρέμειναν πάνω στα φυτά παρά τη βροχή και το κρύο...
  • Φυτέψτε κατευθείαν στον κήπο ραδίκια, σπαράγγια και αγκινάρες προς τα τέλη αυτού του μήνα αλλά και σε προστατευμένα δοχεία σπόρους για μπρόκολα, μπιζέλια και λάχανο. Μπορείτε να φυτέψετε σε δοχεία σπόρο τομάτας για πρώιμη συγκομιδή τον Ιούνιο.
  • Κλαδέψτε τις μηλιές, τις αχλαδιές και τις κερασιές. Ειδικά για τις ροδακινιές και τα εσπεριδοειδή, κλαδέψτε πριν αρχίσει η ανθοφορία τους. Επίσης οι ροδακινιές χρειάζονται προληπτικό ψεκασμό για το ζάρωμα των φύλλων όμως θα πρέπει να έχει περάσει ο κίνδυνος παγωνιάς πριν ψεκάσετε. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε το κλάδεμα της κληματαριάς σας.
  • Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιιές .
  • Φυτέψτε γυμνόριζους θάμνους που ανθοφορούν την άνοιξη.
  • Αν έχετε γκαζόν στον κήπο σας, μην πατάτε πάνω του όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος. Τα καφέ ξεραμένα χορταράκια που θα έχουν το σχήμα των παπουτσιών σας θα σας θυμίζουν για μήνες αυτά τα βήματα.
  • Όταν ο καιρός το επιτρέπει και το χώμα είναι στεγνό, σκάψτε το και προσθέστε κοπριά ή λίπασμα ώστε να αεριστεί, να ανανεωθεί και προλάβει να "χωνέψει" μέχρι να αρχίσετε να φυτεύετε καινούργια φυτά. Ετοιμάστε τα παρτέρια για τα λαχανικά και επιδιορθώστε τους φράχτες και τα στηρίγματα των δέντρων και των φυτών.. Εναλλάσσετε λοιπόν τα λαχανικά σας κάθε 1-2 χρόνια ώστε το έδαφος να προλαβαίνει να ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Περιγραφή: http://www.valentine.gr/images/gardener-10a_small.jpgΚαλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου